onsdag, mars 02, 2011

Min version av VP:s påstådda "nazist-hyllning"

I denna veckas upplaga av lokaltidningen Varbergsposten fanns en milt sagt, mindre smickrande artikel om undertecknad. Jag skrev en post på Facebook för att förklara läget för mina vänner. Ni här på bloggen får samma text, även om ni nog generellt redan har rätt bra koll på läget.


Om ni är bosatta i Varberg har ni vid det här laget redan läst dagens artikel om mig och min påstådda hyllning till en känd nazist. Om inte finns artikeln att läsa här:http://varbergsposten.se/News2.asp?idNews=1495

Nå, nu tänkte jag ge min version av det hela.
Historien börjar söndagen 20 februari på simhallen Husbybadet i norra Stockholm. En grupp på fyra flickor och två pojkar, alla i 11-12 års åldern, är där och firar att en av flickorna fyller år. Det kommer dock bli en allt annat än trevlig dag för barnen. På badhuset finns nämligen en större grupp s.k. "ensamkommande flyktingbarn" (sådana där barn med basröst, skäggväxt och hår på bröstet) som är på utflykt från sitt transitboende. Flera av de "ensamkommande" börjar snart att ofreda de unga flickorna med sexuella förolämpningar och taffsande, det går så långt att man även försöker slita av dem deras badkläder. De två pojkarna i flickornas sällskap försöker gå emellan, varpå de många fler och betydligt äldre "ensamkommande" trycker ner deras huvuden under vattnet och misshandlar dem. Överfallet når sedan sitt slut när badvakter ingriper och låser in bråkstakarna i väntan på polisen som man ringt efter. Anmälan om sexuellt ofredande och misshandel upprättas.

Händelsen möts av kompakt tystnad av massmedia. Ingen, må det vara TV4, Dagens Nyheter eller Expressen nämner händelserna med så mycket som ett enda ord. Via alternativ media på internet t.ex. Fria tider (http://www.friatider.se/) och Politiskt inkorrekt (http://politisktinkorrekt.info/) sprids dock nyheten ut till allmänheten.
Måndagen 28 februari, mer än en vecka efter händelserna på badet bryter Aftonbladet tystnaden och nämner händelsen: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8636715.ab

Övergreppen på badhuset är dock inte vad artikeln handlar om, det nämns bara som bakgrund till det som Aftonbladet finner värt att skriva om, nämligen de reaktioner som händelsen framkallat. Ett 30-tal personer från Nordisk ungdom, en högerextrem huligan-organisation demonstrerade utanför transitboendet, skanderade slagord och kastade ägg på fönstren. Det är vad Aftonbladet fokuserar på. Vi får höra att händelsen gjort de "ensamkommande" oroliga, dom utmålas som offer, inte som förövare. Hur de överfallna barnen från badhuset mår ägnar Aftonbladet ingen tanke åt. Nå, det kan jag berätta: Inte så bra. Mamman till den flicka som fyllde år har skickat ett brev till flera olika internetsajter.


Medan detta pågår, närmare bestämt söndagen 27 februari, postar jag en länk om det inträffade här på Facebook. Länken går till en blogg som drivs av en person vid namn Henrik Johansson. Och även om jag inte känner till några djupare detaljer om denne person så har jag förstått att han har en del åsikter som är betydligt mer hårdföra än det jag står för. I hopp om att kunna slippa hamna i den situation jag nu hamnat i bifogade jag ett i mitt tycke klart och tydligt meddelande med länken:"Jag delar inte alla åsikter Henrik Johansson har, men det här är trots allt mycket läsvärt." Exakt vad Johansson skrev tänker jag inte gå in närmare på här. Den som är intresserad kan själv läsa artikeln här:
http://henrik.motpol.nu/?p=295

Hur som helst, min försäkran om att jag inte sympatiserar med allt Johansson står för till trots, så blir jag kontaktad av såväl Hallands Nyheter som Varbergsposten, som båda fått ett anonymt tips om min "extremistlänk". Och idag, onsdag publicerade båda tidningarna sina artiklar. HN:s artikel finns det inte så mycket att säga om. Visst hade jag varit nöjdast om den aldrig kommit i tryck, men den höll sig ändå mestadels inom anständighetens gränser. Det är mer än vad man kan säga om Tobias Sandbloms artikel i Varbergsposten. Redan när jag såg rubriken i stortryck på förstasidan förstod jag vad som var att vänta. Jag har ingenstans "hyllat" Henrik Johansson som VB påstår. Hur kan det tolkas som en hyllning när jag redan från början klargjort att jag inte delar hans åsikter i stort, utan bara rekommenderar den artikel jag länkar till? Märk också väl att det ingenstans i VB:s artikel nämns vad länken handlade om, ingenting sägs om Husbybadet och vad som hände där. Orsaken är uppenbar, det hade riskerat att framkalla sympati för min sak, något som Sandblom förstås inte ville. För inbilla er inte att Tobias Sandblom är någon opartiskt nyhetsförmedlare. Senast han skrev om SD var två veckor innan förra valet då han "avslöjade" den fem år gamla nyheten att jag läst en kontroversiell bok. Så sent som förra veckan hade vi fullmäktige här i Varberg. Jag deltog aktivt i debatten och var uppe i talarstolen flera gånger. Varken Sandblom eller någon av hans kollegor skrev ett enda ord om detta. Att rapportera om vår faktiska politik och ambitioner verkar inte vara ett alternativ, endast skandaler som kan användas som smutskastning är av intresse. En önskan om att bedriva pålitlig och opartisk nyhetsrapportering är inget som driver Sandblom, han drivs endast av sitt personliga hat mot svensk nationalism.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,