torsdag, december 16, 2010

Sagokväll med Hans Linde

Hans Linde berättar sagor för besökare på Vänsterpartiets hemsida.

Det lackar mot Jul. Medan snön yr utomhus bakar mor pepparkakor i köket och de små hänger upp vackra prydnader i sina rum. När far kommer hem från jobbet samlar han hela familjen i vardagsrummet. Så här dags på året känns mysiga stunder med familjen lite extra viktiga så far bestämmer sig för att läsa en saga. Han går förbi bokhyllan, sätter sig istället vid datorn och knappar in vänsterpartiet.se i webbläsaren. Här publicerar den vänsterpartistiske sagofarbrorn Hans Linde sina berättelser och far börjar läsa dagens saga: "Vi röstade för freden i Afghanistan". Barnen sätter sig i soffan medan far läser hela sagan för dem ända till slutet:

"I valet mellan ett fortsatt svenskt deltagande i kriget och ett starkt svenskt engagemang för freden i Afghanistan står Vänsterpartiet idag ensamma i riksdagen. Jag beklagar det. Men vi representerar det växande folkliga stödet för en annan Afghanistanpolitik när vi röstar för freden, för solidariteten och för en avveckling av den svenska militära insatsen."

Far frågar sin son vad han tyckte om sagan, lillan har redan somnat i mors famn. Sonen tänker ett par sekunder men säger sedan att han gillade den. Dom där vänsterpartisterna verkar vara snälla tanter och farbröder som inte vill ha något krig. Far skrattar och ruffsar lätt till sin sons hår. "Sagor har ofta ett korn av sanning i sig" förklarar han, "men mycket är också påhittat."
Vänsterpartiet som säger sig röstat för fred röstade i själva verket inte för någonting alls. Av deras 20 tanter och farbröder röstade 15 stycken inte när riksdagen skulle besluta om fortsatt truppnärvaro i Afghanistan, de övriga 5 var inte ens närvarande. Däremot så rösta samtliga 20 sverigedemokrater för att ta hem soldaterna. "Så förstår du" säger far, "egentligen var det sverigedemokraterna som var ensamma om att 'rösta för fred' som Hans Linde uttryckte det."

Sonen frågar varför vänsterpartiet säger sig vara mot kriget i Afghanistan när dom inte röstar för att ta hem soldaterna, men far säger att det får vänta, det börjar bli dags att äta middag. Idag blir det ugnstekt falukorv med potatismos och ångkokta grönsaker. Sonen rynkar på näsan, han gillar inte grönsaker. Han äter dem dock ändå efter att far lovat att berätta en ny saga efter maten, då ska det handla om en faktastisk och fantasifull karaktär kallad "Den demokratiska kommunisten".

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,