tisdag, september 21, 2010

Tre anledningar till att (s) backade

Att Socialdemokraterna gjort sitt sämsta i mannaminne har nog ingen missat. Frågan är bara varför. Jag kan framför allt se tre stycken förklaringar. Här är vad (s) gjort fel och vad man borde ändra på inför 2014 om man vill komma tillbaka.

1. Mona Sahlin
Ganska uppenbart. Det var ett misstag att välja Mona till partiledare. Hon är inte särskilt populär, och folk har inte glömt hennes många snedsteg. Många insåg nog redan från början att hon var en dålig idé. Men man hade bestämt sig för att nästa ledare tvunget skulle vara en kvinna, och efter tragedin med Anna Lindh ansåg man sig tydligen inte ha något bättre val.
Lösning: Ge Mona Sahlin kicken och välj en ny partiledare baserat på kompetens istället för kön.

2. Vänsterpartiet
Att släppa in kommunister i regeringen är inget attraktivt löfte. Tanken på Lars Ohly som minister skrämde bort mittenväljarna till de borgerliga.
Lösning: Avsluta det rödgröna samarbetet, och gör klart att Vänsterpartiet aldrig kan bli något annat än ett stödparti i framtiden.

3. Mångkulturen
Varför har många europeiska stater ett så betydligt mer solidariskt välfärdssystem än USA? Denna fråga ställde sig den italiensk-amerikanske Harvard-professorn Alberto Alesina. Vad han kom fram till vara att solidaritet var starkast mellan människor ur samma etniska grupp. Medan Europas stater fram tills nyligen varit relativt etniskt homogena, har USA länge haft stora minoritetsgrupper vid sidan av den vita majoriteten. Viljan att betala skatt var därför större i Europa än i USA. Det är därför (s) och den övriga vänstern i Europa tappar mark. Folk är inte beredda att acceptera ett högt skattetryck för att betala välfärd åt utomeuropeiska invandrare.
Lösning: Svårt för (s) att göra så mycket på kort sikt. Men på längre sikt bör man för sin egen skull arbeta för att sätta stopp för det mångkulturella samhällsexperimentet.