måndag, september 27, 2010

Skydda demokratin från fackpamparna

Ulf Öfverberg, f.d. talskrivare hos TCO skriver idag på DN Debatt om fackföreningarnas koppling till Socialdemokraterna. Han kallar det för ett "demokratiskt problem". Han har rätt.
Fackföreningarna i Sverige är inte vilka föreningar som helst. Svensk arbetsmarknadspolitik bygger på att arbetsgivare och arbetstagare, de senare representerade av sina fackföreningar, förhandlar fram löner och villkor. Fackföreningarna blir därmed viktiga institutioner med stor makt över arbetstagarnas liv och vardag. Att utnyttja denna beroendeställning som medlemmarna faktiskt befinner sig i för att sponsra och lyfta fram ett enskilt politiskt parti är illa nog. Men ännu värre är att flera fackförbund dessutom valt att utesluta personer med "fel" åsikter, då främst nationalister. Att man för sina åsikters skull ska ges sämre möjligheter att hävda sig inom arbetslivet är inte värdigt en modern demokrati.
Det är dags att den borgerliga fyrklövern tillsammans med SD går ut och ger fackföreningarna ett ultimatum: Klipp alla band till S och upphör med förföljelserna och trakasserierna av oliktänkande. Vägrar ni göra detta kommer vi att frånta er era befogenheter.

Jag tror att den svenska modellen med förhandlingar mellan parterna är det bästa alternativet, och hoppas att facken skulle acceptera ett sådant ultimatum. Men om dom vägrar så är det politikernas plikt att gå in och skydda demokratin och de svenska arbetstagarna från fackpamparnas översittarfasoner. Exakt hur detta skulle göras tåls att diskuteras. Kanske bör vi titta på USA, där lagstiftning snarare än fackliga förhandlingar är det som väger tyngst? Eller så kanske ska fackföreningarna bör förstatligas? Säkert en bissar tanke för många, men fortfarande ett mer rimligt alternativ så länge facken beter sig som dom gör.
Den bästa och enklaste lösningen är dock att vi fortsätter som vi har det idag. Men om det ska fungera måste facken ta sig i kragen och börja bete sig på ett demokratiskt värdigt sätt.

Uppdatering: Läsvärd artikel i Aftonbladet. Med makt följer ansvar.

Bloggägaren är medlem i Svenska Kommunalarbetareförbundet

Andra bloggar om: , , , , ,