måndag, september 20, 2010

Dagen efter - mina tankar om valresultatet

Oj, var ska jag börja? Det finns mycket att säga om gårdagen och det här riskerar nog att bli en ganska rörig artikel som sticker iväg och både det ena och det andra hållet.

Jag kan börja med att säga att jag förstås är mycket nöjd över vårt valresultat. När de första siffrorna presenterades blev det givetvis liv på valvaken, jag mindes dock förra valet då vi också började högt men sedan sakta minskade under kvällens gång. Jag gissade dock på att vi skulle få 6,0-6,5 %. Nu nådde vi inte ända dit, men vi får ändå en vågmästarroll, och ett bättre läge än det kunde vi inte önska oss.

Bild av Vesslan

Riksdagspartierna är föga förvånande, inte lika glada. Argast av alla var nog Lars Ohly som vägrade att ens låta sig sminkas i samma rum som Åkesson. I sitt tal till anhängarna såg vi en arg Ohly som inte skrädde på orden och lovade utomparlamentarisk kamp mot (sd). Jag undrar om det rödgröna samarbetet kommer bestå. Om inte (s) håller Ohly på mattan är det nog inte helt orimligt att vi kommer få se radikalisering av (v). Lika gott det. Extremister hör inte hemma i politikens finrum, dom hör hemma på barrikaden, alternativt bakom lås och bom om deras "antifascism" skulle ta sig allt för stökiga former.

Det ska bli intressant att se vad Reinfeldt kommer göra härnäst. Han vill tydligen locka över (mp) till alliansen för att få en majoritetsregering, de gröna var dock snabba med att avvisa denna invit. Om (mp) fortsätter att ge alliansen kalla handen, vad ska Reinfeldt göra då? Han borde sträcka ut en hand till (sd). Moderaterna har trots allt sagt att dom ska ta ansvar för Sverige, men att styra ett land med en minoritetsregering är verkligen inte att ta ansvar!


Resultatet i riksdagsvalet här i Varberg

Här i Varberg fick vi ett valresultat som tyvärr blev något av en besvikelse. I riksdagsvalet 2006 fick vi ett resultat på 2,8 % i Varberg, i princip samma som riket som helhet alltså. I gårdagens val går vi fram till 4,7 %, en klar ökning alltså, men ändå ett resultat klart lägre än riksgenomsnittet på 5,7 %. Vad detta beror på tål att diskuteras, vilket det också kommer att göras. En bidragande orsak lär vara Varbergspostens fula smutskastningsartikel mot mig i onsdags.
I kommunvalet ökar vi från 2,9 % till 4,1 %. Även detta en ökning, men det ger inga nya mandat. En besvikelse, jag hade hoppats på ett eller två nya mandat.
Desto gladare finns det anledning att vara över resultatet i landstingsvalet. Vi får 4,3 % och kommer därmed i landstingsfullmäktige för första gången, och det med hela tre mandat. Om inget oväntat händer kommer dessa mandat besättas av mig själv, Oleg Datsishin från Halmstad samt antingen Sara-Lena Bjälkö, Falkenberg eller Bertil Johansson, Laholm.

En ökning är alltid en ökning. SD-Varberg firar valresultatet med champagne

Och så slutligen, en kommentar till alla dessa opinionsmätningar som gjorts: Det ser ut som att "skämmighetsfaktorn" minskat sedan 2006. Då fanns det inte en enda mätning som gav oss bättre siffror än slutresultatet. I år var mätningarna mycket närmare vårt faktiska resultat. Om man tittar på siffrorna från alla institut så får vi ett snitt på 5,6 %. Folk skäms alltså inte längre för att berätta att dom stödjer (sd), inte över telefon i alla fall. Detta innebär att vi i framtiden inte längre kan avfärda dåliga mätningar med argumentet att vårt verkliga stöd är större. Det finns inte längre något som stöder en sådan tes.

Så där ja. Det var min första riktiga kommentar till valet. Det kommer säkert finnas anledning att skriva mer under veckan som kommer, inte minst när personkryssen blivit räknade.

Andra bloggar om: , , , , , ,