fredag, maj 15, 2009

"Ungdomar gillar utmanarpartier"

Saxat från Hallands Nyheter:
"Små utmanarpartier är populära. Attityden mot invandring och dödsstraff är hårdare. Så brukar resultaten se ut vid skolval, enligt statsvetaren Henrik Oscarsson.
Henrik Oscarsson är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och har forskat kring opinionsbildning och väljarbeteende.
Han känner igen resultatet av HN:s enkätundersökning bland niorna, där Sverigedemokraterna blir det fjärde största partiet med sex procent av rösterna.
– Vid skolvalsundersökningar är det mycket expressiv röstning, och små utmanarpartier som Sverigedemokraterna brukar klara sig bra. Det beror mycket på att frågorna är hypotetiska, det är inte på riktigt och ingen kampanj har ägt rum. Ibland kan det också vara lite av busröstning, säger Henrik Oscarsson, som även framhåller att det kan handla om en slags protest. (...)

Erik Hellsborn, fullmäktigeledamot för SD i Varberg, gör en annan tolkning av partiets popularitet bland ungdomar.
- Unga människor är mer öppna för nya alternativ och sitter inte fast i gamla hjulspår. Att fler killar röstar på oss tror jag har med vår huvudfråga invandringen att göra; män har generellt sett en mer negativ inställning till invandringspolitiken än vad kvinnor har, säger Erik Hellsborn."

Andra bloggar om: , ,