måndag, maj 11, 2009

Insändare: Nej till turkiskt EU-medlemskap

Följande insändare har skickats till HN.

Nej till turkiskt EU-medlemskap

Det är nu mindre än en månad kvar till 7 juni då vi ska gå och rösta i valet till Europaparlamentet och debatten kring diverse frågor har börjat ta fart. En fråga som dock inte fått den uppmärksamhet som den förtjänar är frågan om ett turkiskt EU-medlemskap. Sveriges två största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna vill gärna utmåla sig som varandras politiska motpoler, men i den här frågan är de överens. Båda är öppna för att släppa in Turkiet i EU, det vill dock inte vi i Sverigedemokraterna.
Turkiet är inte en del av Europa, varken historiskt, kulturellt eller geografiskt. Det muslimska Turkiet har både i nutid och historiskt visat på bristande respekt för demokrati och mänskliga rättigheter. Vid ett inträde skulle Turkiet bli EU:s näst största land efter Tyskland och därmed få mycket stort inflytande över politik och lagstiftning i hela Europa. En skrämmande tanke.
Det är dock inte allt. Om Lissabonföredraget (som både socialdemokraterna och moderaterna stöder) går igenom blir alla EU-länder skyldiga att stödja varandra i militära konflikter. Turkiet är beläget i en mycket instabil region och gränsar till bl.a. Irak, Iran och Syrien. Vid ett EU-medlemskap riskerar alltså unga svenskar att bli skicka till mellanöstern för att strida och dö för Turkiets militära ambitioner!
Sist men inte minst får man inte glömma den fria rörligheten i EU. Ett turkiskt medlemskap skulle ge över 70 miljoner muslimer rätt att fritt invandra och bosätta sig i Europa.
Av dessa anledningar motsätter sig Sverigedemokraterna ett turkiskt medlemskap.

Erik Hellsborn, Sverigedemokraterna i Varberg

Andra bloggar om:
, , , ,