torsdag, maj 28, 2009

Bokbord och torgmöte


Det här har varit en dag i aktivismens tecken för undertecknad. SDU:s valturné skulle komma till stan i form av William och Louise från styrelsen. Dagen började bra, då "sångfågeln från Borås" hade försovit sig och missat tåget till Varberg. Således blev vi en timme försenade, något som låter som värre än vad det faktiskt var. För när vi väl var på plats på Peder skrivares gymnasium för vårt bokbord visade det sig att inget av de andra partierna hade dykt upp ännu. Således fick vi lite egen tid med eleverna innan riksdagspartierna minus (v) och (mp) dök upp.
Mest av dem märktes helt klart Moderaterna när helt kompani uppklädda MUF-are dök upp med buller och bång utrustade med eu-flagga, stereo och mer kampanjmateral än de någonsin skulle kunna behöva. Att stereon inte tjänade något annat syfte än att överrösta dem själva insåg de snart och stängde av den. Även eu-flaggan skulle senare visa sig vara en dålig idé när den rasade ner tillsammans med hänganordning rakt i huvudet på tre överraskade ungmoderater. Ingen blev dock skadad som väl var.
Utöver det gjorde övriga partier inte så mycket väsen av sig under de första timmarna. Vårt bord var helt klart mer välbesökt än Folkpartiets, Centerpartiets och Kristdemokraterna. Allra ödsligast var utan tvekan Folkpartiets bord. Där fanns inte en enda människa, inte ens någon Folkpartist. En liberal var bara där och lade upp lite broschyrer på bordet, sedan försvann han spårlöst och syntes aldrig till igen. Sossarna och Moderaterna drog lite mer folk, med dem var nog "jämnstarka" vad det gällde uppmärksamhet. Vi fick både ris och ros från intresserade elever, men överlag var de flesta trevliga. Ett par riktiga stolpskott kunde dock också uppmärksammas. Däribland en ganska ilsken tjej med Afrikanskt ursprung som inte alls gillade budskapet "Ge oss Sverige tillbaka". Vi förklarade flera gånger att det handlade om att flytta tillbaka makt till Sverige från Bryssel, men det verkade inte riktigt gå in, hon var övertygad om att det var något rasistiskt. Det hela slutade med att hon skrek "Skaffa er en bättre politik!" innan försvann med största hast. En sådan människa kan man inte annat än skratta åt. Dock så sätter detta fokus på något jag tyckt redan innan, nämligen att det här kanske inte är vår mest lyckade slogan. Den ÄR lätt att missuppfatta.
Skolbesöket avslutades med en debatt där William förde vår talan, och gjorde ett mycket bra jobb. MUF-ordföranden Niklas Wykman deltog också och låter hälsa att alla som inte vill skicka svenska värnpliktiga till mellanöstern för att dö för Turkiets militära ambitioner motsätter sig alla människors lika värde. Så nu vet ni det. Debattens stora överraskning stod Centern för, som sa att det viktiga var att man röstade, även en röst på SD var bättre än ingen röst alls. Hoppsan! Något sådant har jag då aldrig hört från en etablissemangspolitiker förr.

Här kommer det förhoppningsvis läggas till en bild från torgmötet senare

När debatten var över var det dags för dagens andra och sista aktivitet, nämligen torgmöte nere i Brunnsparken. Även här gick det inledningsvis lite si så där. Det blåste ordentligt och det tog lite tid innan vi lyckades hitta en lösning som hindrade får flagga att blåsa omkull. När detta var löst dök nästa bekymmer upp, en knarkare som tydligen ville leka arga leken med William. Vi bad honom att flytta sig vilket han vägrade, varpå polisen fick leda bort honom. Efter detta förflöt dock torgmötet bra. En hel del flygblad delades ut och vi fick ganska bra respons. De obligatoriska medelålders "förståsigpå"-arna dök dock upp och bad mig "växa upp" och ta och resa lite i världen. Det där sistnämnda har jag faktiskt aldrig förstått. Tror de här människorna att man skulle få en mer positiv bild av islamisk kultur genom ett besök i Somalia och Irak eller vad menar de?

Jag hade hursomhelst det trevligt idag. Tack till William och Louise och välkomna åter.

Andra bloggar om: , , ,