torsdag, januari 29, 2009

Kommunalavdelningar sviker svenska arbetare

Idag damp det senaste numret av min fackliga tidning, Kommunalarabetaren ner i brevinkastet. Utöver det vanliga innehållet av serier, korsord, s-propaganda och annat som inte har ett dugg med fackligt arbete att göra fanns där även några artiklar som handlade om illegala invandrare och deras rätt till facklig organisering. De framkom att ingen av Kommunals 23 avdelningar tog avstånd från att organisera dessa. Sex stycken var odelat positiva (tack och lov inte Halland), 17 hade ingen uttalad uppfattning.
Vi befinner oss som bekant i en lågkonjuktur, många svenskar har redan förlorat jobbet, och ännu fler kommer göra det under det kommande året. I en sådann situation ökar förstås efterfrågan på nya jobb, framför allt på sådana som inte kräver någon utbildning. Det är just sådana yrkesgrupper som Kommunal representerar, t.ex. städerskor och vårdbiträden. Att göra som många avdelningar, och arbeta för rättigheter åt folk som överhuvudtaget inte har någon laglig rätt att vistas i landet, samtidigt som tusentals svenskar går utan jobb är förkastligt. Varje arbete som utförs av en illegal invandrare skulle kunna ha utförts av en arbetslös svensk. Förr i tiden så brukade flera LO-förbund rapportera illegala arbetare till polisen, men det är något som numera tillhör det förgånga.
En tröst är att det trots allt finns framträdande Kommunalare som protesterar. "Facket måste alltid anmäla svartarbete, även om det innebär att arbetare blir utvisade" säger Tommy Setzman, ombudsman för Kommunal i Stockholm. "Kommunal kan inte skydda illegal arbetskraft. För att sätta dit arbetsgivarna måste vi avslöja dem" fortsätter han.
Tyvärr verkar det som om Setzman är i minoritet i den här frågan. De flesta, inklusive ordförande Ylva Thörn verkar hålla de illegala invandrarna om ryggen. Att det är ett stort svek mot arbetslösa svenskar, ja det verkar man inte bry sig om.

Andra bloggar om: , , , ,