tisdag, november 25, 2008

I Thailand ska Thailändsk lag gälla

... det är lika självklart som att svenska lagar ska gälla i Sverige.
I Aftonbladet kan vi läsa om vad som mest låter som en dålig Norgehistoria. Från och med årsskiftet ska norrmän kunna straffas för köp av sexuella tjänster, även om köpet sker i ett annat land där detta är lagligt. Och justitieminister Beatrice Ask verkar fundera på en liknande lagändring i Sverige. Vilka galenskaper.
För mig är det en självklarhet att varje enskilt land själva beslutar vad för lagar som ska gälla där, det är inget som andra länders parlament ska lägga sig i. Det är fullständigt orimligt att det skulle vara lagligt för en thailändsk man att besöka en bordell i hemlandet, samtidigt som en skandinavisk turist skulle dras inför rätta för ett besök på samma bordell. Genom att stifta sådana lagar inkräktar man på andra länders nationella självbestämmande och ägnar sig åt ett beteende som nästan kan kallas imperialism.
En svindlande tanke är om denna princip även skulle praktiseras åt andra hållet, alltså att utländska medborgare som kommer hit ska lyda under hemlandets lagar snarare än våra. I Tunisien är det t.ex. fullt lagligt för en man att tvinga sin hustru till samlag på ett sätt som i en svensk domstol skulle betraktas som våldtäkt, eller i bästa fall sexuellt tvång. Skulle det vara okej om en tunisisk man på Sverigebesök våldtar sin hustru och helt slipper straff? Det tror jag varken att Beatrice Ask eller de aktuella norska politikerna tycker. Men ärligt talat, är det verkligen så stor skillnad mot vad den nya norska lagen kommer att innebära?

Andra bloggar om: ,