tisdag, mars 25, 2008

Schyman gör det igen

Vem minns inte Gudrun Schymans berömda ”Talibantal” där hon jämförde svenska kvinnors situation med situationen för kvinnorna i Talibanernas Afghanistan? Nu är det dags igen. I en debattartikel i dagens Expressen kritiserar Schyman Folkpartiets förslag om obligatorisk sexualundervisning för alla elever, inklusive invandrarflickor. Fru Schyman ogillar att samhället i allmänhet och Folkpartiet synnerhet verkar tycka att svenskar skulle vara mer jämställda än invandrare. Och så är det ju inte alls! ”… det handlar om samma unkna patriarkala strukturer” slår Schyman fast. Vilka dumheter! säger jag. Vi svenskar kan glädjas över att bo i ett av världens mest jämställda länder. Jag betraktar jämställdhet mellan könen som någonting positivt. Olyckligtvis fick vi feminism och genuspedagogik med på köpet. Jämställdheten ska försvaras, men feminismen och genuspedagogiken bör snarast förpassas till historiens sophög.


När Schyman kommer med utspel som de här visar hon med all tydlighet varför hon och flertalet andra feminister inte förtjänar att bli tagna på allvar. Dom slår sig stolta för bröstet och säger sig kämpa för kvinnans sak, men i slutändan så är de ändå trälar under den politiska korrekthetens principer. Att en genomsnittlig svensk familj är mer jämställd än en invandrad familj från t.ex. Somalia eller Irak begriper vem som helst, men det skulle Schyman eller hennes likar aldrig någonsin kunna erkänna. Att påstå att vi i Sverige/Norden/Västvärlden på något sätt skulle vara bättre än någon annan är ett absolut tabu. Enligt den politiska korrektheten är alla precis lika bra på allting. Möjligtvis kan man komma undan med att säga att vi blekansikten är lite stelare, tråkigare och töntigare än andra, men gud nåde dig om du skulle säga något liknande om någon annan folkgrupp.
Genom att jämföra jämställdhetens Sverige med patriarkala, medeltida invandrarkulturer omöjliggör sig Schyman och hennes FI som seriösa debattörer i jämställdhetsdebatten. Om de menade allvar med sitt prat om ett mer jämställt Sverige borde de börja med att ansluta sig till Sverigedemokraternas assimileringslinje. Som det är nu tycks de vara mer måna om Muhammeds och Alis rätt att behålla sin förlegade kvinnosyn.


Andra bloggar om:
, , , ,