tisdag, januari 08, 2008

Slaget om Wien blir film?

Nu är det åter dags för alla nationellt sinnade européer att gnugga händerna i förtjusning över en kommande storfilm, det verkar nämligen som att slaget om Wien år 1683 ska filmatiseras.


Slaget om Wien är en av det moderna Europas viktigaste händelser.
Det Osmanska riket, ett muslimskt imperium var en av dåtidens absoluta stormakter. Från att på 1200-talets slut bara varit en av många Turkiska stammar hade Osmanerna nu skapat ett av världens mäktigaste riken. Många folk hade fått se sin frihet och självständighet kvävd av de landhungriga turkarna, i Europa hade detta öde bl.a. drabbat Ungern och folken i Grekland och på Balkan. Men Osmanerna var inte nöjda med det. Drivna av islamisk imperialism förklarade man 1682 krig mot Österrike och året därpå tågade en enorm Osmansk här in i landet och försatte huvudstaden Wien under belägring. Belägringen fortsatte under flera månader och trots böner om hjälp tycktes ingen komma till Österrikes undsättning. Men så, 12 september, när allt tyckes vara förlorat anlände den Polske kungen John III och med honom en stor här av polska och Tysk-romerska soldater. Trots ett kraftigt numerärt underläge valde Kung Johan att anfalla och då dagen var till ända hade hans mod burit frukt . Kvar på slagfältet låg tusentals döda muslimska soldater och den resterade hären flydde i panik från Wien.
Slaget i Wien blev en historisk vändpunkt. Aldrig igen skulle det Osmanska riket bli så mäktigt igen som det var de sista timmarna innan slaget. Tvärtom tvingades de under de kommande åren göra avkall på stora landområden i Europa och dra sig tillbaka till nutida Bulgarien. Genom sin seger i Wien säkrade den europiska alliansen Europas frihet gentemot det Islamiska oket för de kommande 300 åren och tillät en fortsatt utveckling vilken skulle leda till det Europa vi känner idag. Hade utgången av slaget blivit ett annat hade dagens Europa antagligen sett mycket annorlunda ut. Månaderna innan slaget hade Sultan Mehmed IV skickat bud till Johan III av polen och kejsaren av det Tysk-romerska riket där han tydligt klargjorde sina avsikter för deras undersåtar. Varenda man, kvinna och barn som inte underkastade sig Islam skulle torteras och sedan ”dödas på det mest vanhedrande sätt tänkbart”. Det var med denna vetskap som John III gick i strid mot en vida överlägsen fiende. Han riskerade sitt eget liv för bekämpa de muslimska imperialisterna och därmed säkra sitt folks och sitt fosterlands fortlevnad.


Nog har en sådan historia alla möjligheter att bli en bra film? Och det är inte allt. För om filmen blir av, det är inte 100 % säkert ännu, så ska ingen mindre än Mel Gibson regisera och spela huvudrollen. Det är omöjligt att inte börja fantisera om en andlig uppföljare till Mels gamla mästerverk Braveheart. Det hade verkligen inte suttit fel! På minussidan får nämnas att filmen är en polsk produktion vilket innebär att den trots den största filmbudgeten i landets historia inte kommer bli lika påkostad som en Hollywood-produktion. Tyvärr får man väl även utgå ifrån att filmen inte kommer vara på engelska. Inte desto mindre ser jag fram emot ”Victoria” och hoppas det blir en film som gör historien rättvisa.


Andra bloggar om: , , ,