lördag, september 15, 2007

Tortyrmord utan nyhetsvärde

Häromdagen fick vi i bl.a. Aftonbladet läsa om en högst motbjudande historia från USA. En ung kvinna vid namn Megan Williams hölls i en veckas tid inlåst i en skrubb. Där blev hon torterad, våldtagen och kränkt av en grupp på sammanlagt sex personer. Långa fängelsestraff väntar nu dessa om det blir en fällande dom. Makabra dåd som detta är tyvärr inte så ovanliga som man skulle önska i USA. I vintras begicks ett mycket brutalt dubbelmord i staterna.

Det unga paret Christopher Newsom och Channon Christian var ute på en träff när dom under pistolhot tvingades ut ur sin bil. Channon tvingades därefter titta på hur gärningsmännen misshandlade Christopher, för att därefter skära av hans penis, tända eld på honom och slutligen skjuta ihjäl honom. Channon själv blev bortförd och blev under de kommande dagarna utsatt för upprepade våldtäkter av fyra stycken gärningsmän som dessutom misshandlade henne och urinerade på henne. När de ansåg sig vara färdiga stöp dom henne och styckade kroppen.


Detta fruktsansvärda dåd blev aldrig omskrivet av vare sig Aftonbladet eller någon annan större svensk tidning, trots att det i alla avseenden rörde sig om grövre våld än i fallet Williams. ”Varför?” kanske man frågar sig då. Aftonbladet ger själva, helt ovetande svar på den frågan i den aktuella artikeln: ”Två kvinnor och fyra män, alla vita, har gripits misstänkta för delaktighet i de makabra övergreppen mot Megan Williams.” Där ligger skillnaden. Megan Williams är svart, och hennes plågoandar vita. I fallet Newson/Christian var rollerna ombytta, de var båda två vita och deras banemän svarta. Fallet Williams stämde väl överrens med den av 68-vänstern dominerade journalistkårens världsbild. Vita/européer är förövare, färgade/icke-européer är offer. Därför fick dådet stor uppmärksamhet. Fallet Newson/Christian gjorde det inte, och därför blev det nertystat.


Om du inre redan gör det, bojkotta Aftonbladet.


Andra bloggar om: , , ,