måndag, juli 30, 2007

Svensk eller inte?

Inom det politiska etablissemanget är det populärt att påstå att svensk är var och en som bor i Sverige eller som äger svenskt medborgarskap. (Ja, utom när dom gjort något bra vill säga, då är dom invandrare.) Vad folk själva anser om sin nationella identitet tycks ofta vara mindre viktigt. Det kanske tydligaste exemplet på detta var när Mona Sahlin på 1 Maj deklarerade att Zlatan är svensk. Har Måna frågat Zlatan om han själv betraktar sig som svensk? Bryr hon sig ens om hans uppfattning? Sverigedemokraterna har en bra definition av vem som är svensk: ”Svensk är den som av sig själv och andra uppfattas som svensk.” Anledningen till Månas uttalande om Zlatan var ett uttalande som Mattias Karlsson från SD:s partistyrelse gjort, där han sade att han inte uppfattade Zlatan som svensk. Lägg märke till skillnaden här. Måna hävdar att det förhåller sig på ett visst sätt, medan Mattias bara ger uttryck för en personlig uppfattning. Mattias säger aldrig att Zlatan inte är svensk, för det vet han inte. Ska man enligt SD:s (och mitt) tycke avgöra om en invandrare är svensk eller inte måste man först fråga denna vad han eller hon själv tycker innan man kan fälla ett slutgiltigt omdöme. Om en invandrare själv inte ser sig som svensk kan inte heller vi göra det. Men det kan som sagt Måna och en hel del andra pk-iter. Dom ger sig själva rätten att avgöra människors nationella identitet. Det om något är bristande respekt för personlig integritet.


Och nu kommer vi till det som fick mig att författa det här inlägget, nämligen bilden ni kan se här ovan (från DN). Den föreställer Irakiska invandrare på Sergels torg i Stockholm som är i full färd med att fira sitt gamla hemlands framgångar i det asiatiska mästerskapet i fotboll. Måna och ovan nämnda pk-iter betraktar säkerligen dessa individer som svenskar, jag är dock tveksam. När man tillsammans med etniska fränder visar ett så starkt engagemang för sitt gamla hemland är det tydligt att det fortfarande är där man har sitt hjärta, inte i Sverige.


Det här med fotboll skulle nog för övrigt vara ett bra sätt att avgöra vem som är assimilerad. Den invandrare som hejar på sitt forna hemland i fotboll när dom möter Sverige är inte assimilerad och därmed inte heller svensk. Men den invandrare som hejar på Sverige i samma match skulle nog kunna betraktas som svensk, eller i alla fall ha goda förutsättningar att bli det.


Andra bloggar om: , , , ,