lördag, maj 05, 2007

Mångkulturen blev Babylons fall

Jag håller för tillfället på att läsa ”Persian Fire” av Tom Holland. Boken handlar om det persiska imperiet, om dess uppkomst och dess historia fram tills Xerxes misslyckade invasionsförsök av Grekland. Det sägs att man ska lära sig av historien, och redan i kapitel 2 hittade jag något som jag vill dela med mig av.

År 522 före Kristus tågar en stor Persisk här in i Mesopotamien. Mesopotamien som många år tidigare underkuvades av det persiska imperiets förste härskare, Cyrus den Store befinner sig nu i upprorstillstånd efter nyheten om inbördes strider bland Persiens makthavare. Den Persiske konungen Darius hoppas kunna få ett slut på konflikterna genom att krossa de upproriska Mesopotamierna. Efter att ha vunnit två fältslag tågade han vidare mot platsen där han skulle möta sina sista utmanare, Mesopotamiens främsta stad, det uråldriga och mytomspunna Babylon. Babylon betraktades som sin tids stora världsmetropol, om alla vägar några hundra år senare skulle leda till Rom ledde de flesta vid den här tidpunkten till Babylon och över hela den då kända världen berättades det om stadens storhet och under. Exakt hur mycket av historierna som är sanna tvistas det om än idag, men helt klart är att det ingalunda var något paradis utan en plats som likt alla andra hade sina problem. Ett av problemen som följde med att vara en metropol var den höga invandringen av främmande folk. Idag betraktas Babylon som världens första verkligt mångkulturella stad, något som skulle visa sig bli dess fördärv. Invandrarna bodde framförallt i stadens förorter där etniska motsättningar snart blev ett faktum. (Låter det bekant?) När Darius och hans här tågade mot staden sände Babylons härskare bud till invånarna för att organisera sig till försvar. Men invandrarna i förorterna vägrade strida. Dom kände inget lojalitet mot det folk hos vilka dem bosatt sig, dem brydde sig föga om huruvida Babylon fick sin frihet från Persien eller ej. Babylons härskare hade inget annat val än att öppna stadsportarna, och Darius kunde utan motstånd rida in i staden och erövra den. Drömmen om ett fritt Babylon hade krossats.


Nog kan vi lära oss något av det här? Inte minst bör man kanske ifrågasätta Svenska försvarsmaktens satsningar på kulturell mångfald?


Andra bloggar om: , , , , ,