torsdag, mars 15, 2007

300 -Decenniets kanske viktigaste filmSlaget vid Thermopyle ska bli film, och jag är väldigt förväntansfull. Filmen utspelar sig år 490 f.kr och den Persiska aggressionen mot Grekland är i full gång. Vid Thermopylepasset hade 1000 stycken grekiska krigare, varav 300 spartaner posterats ut för att hålla stånd mot fienden. Mot dem stod hela den persiska hären som bestod av över 200 000 man, enligt vissa källor till och med så många som 1000 000. Trots det hopplösa underläget vägrade grekerna att ge perserna så mycket som en tum mark. Dom visste alltför väl vad konsekvenserna skulle bli om dom lät Perserna passera. Hellre dog dom än att leva för att se sin civilisation gå under och sin frihet strypas av det persiska imperiet. Och dog gjorde dom. För trots sitt mod och sin skicklighet i strid, kunde inte spartanerna och de övriga grekerna besegra en sådan vida övermäktig fiende. När slaget var över tre dagar senare hade grekerna stupat till sista man, men inte förrän efter det att dom tagit med sig över 20 000 fiender i döden.

Thermopylepasset var förlorat, men de grekiska krigarna hade inte dött i onödan. Tack vare deras offer fick de grekiska stadsstaterna tid att organisera sig för motstånd, och kunde till slut slå tillbaka perserna och därmed säkra sin civilisations fortlevnad.
Utan det hjältemodiga offret vid Thermopylepasset hade säkerligen utgången blivit en annan. Kanske hade dagens västerländska civilisation inte ens existerat.

”300” har premiär i april. Gå och se den. Det är antagligen inte bara årets, utan även decenniets viktigaste film.


Andra bloggar om: , , , , ,