onsdag, januari 10, 2007

”Nyheter från Tolkiens Midgård”

Följande text är skriven av Matthias Andersson, och publicerades i SD-Kuriren nr 56.

Nyheter från Tolkiens Midgård

Slaget vid Helm återinförs som helgdag
Rohans president Wigorn avslöjade förra veckan att årsdagen för slaget vid Helms klyfta ska återinföras som helgdag. President Wigorn gjorde sitt tillkännagivande under ett framträdande vid Helms klyfta. Helmsdagen avskaffades som helgdag för tio år sedan, då högtiden ansågs ha blivit fokus för männikocentriska strömningar. Helmsdagen ska från och med nu istället arrangeras som en multikulturell festival med syfte att överbygga gamla motsättningar. På begäran av olika medborgargrupper har statyn av kung Theoden tagits bort från den gamla befästningen. ”Låt Helmsdagen bli en försoningens dag” utropade Wigorn inför åhörarna som inte bara bestod av människor utan också av orcher och andra nyrohanier från södern. ”Som människa vill jag be om ursäkt för vårt förgångna, då rohirrim tilläts provocera orcher och bergsfolk på våra gemensamma slätter.” Wigorn kallade slaget vid Helms klyfta ”resultatet av åratal av mänsklig aggression.”, och lovade större stöd åt invandrare från Mordor som en kompensation för gångna oförrätter. Därefter avtäcktes en staty av Grima Ormstunga på platsen där kung Theodens monument tidigare stått. Statsmannen Ormstunga hyllades för sina försök att överbygga motsättningar mellan människor och orcher i en tid då intolerans och våld härskade.

Multigårds trupper stannar i Moria
Vad toppmötet i Vattnadal beslutade samarbetsorganet Multigård idag att förlänga sina truppers fredsbevarande mandat i Moria på obestämd tid. Som skäl angavs den överhängande risken för terrorattacker från ultradvärgiska grupperingar lojala till den gamla regimen. Multigårds trupper har befunnit sig i Moria alltsedan Gondor gjorde slut på kriget mellan dvärgar och orcher. Den gamle kung Gramm hade utnyttjat missnöjet mot immigrerande orcher i de norra gruvgångarna för att genomföra ett populistiskt program som endast kan beskrivas som artisk rensning, syftande till ”återupprätta Moria som ett dvärgiskt kungadöme”. Multigård, anfört av Gondors delegation, beslutade dock att sådana tankar inte ska ha någon plats i det nya Midgård.
"Jalla, jalla, allt åt alla.
Jalla, jalla, vi vill se Moria falla."

Förste orchiske utbyggdskaptenen hyllas
Multigård toppmöte avslutades med firandet av Vozgar, den förste orch som utbildats till officer i utbyggdsjägarna enligt de nya direktiven om artkvotering. Vozgar mottog sitt diplom inför en sal av applåderande delegater från bergen i norr till Mordor i söder, och höjde yllande sin spikklubba i luften. Spikklubban har införts som ett av utbyggdjärnas nya vapen efter klagomål från flera organisationer på den tidigare människocentrerande arsenalen, som innehöll pilar och spjut alltför avancerade för att kunna hanteras av en orch. Kapten Vozgar kommer att sättas in bland de utbyggdjägare som bekämpar separatister i Fylkes omnejd. På frågan om han trodde det skulle bli svårt att handskas med hobgerillan svarade Vozgar: ”Nej, allt Vozgar behöver är vinäger och stor lägereld.”