lördag, augusti 26, 2006

Gästkrönika: Nazistjakt

Medan bloggägaren ägnar sig åt att packa kuvert inför Sverigedemokraternas stora postutskick skriver z999 gästkrönikor på bloggen. De åsikter som framförs är z999:s egna. De kan stämma överens med bloggägarens, men behöver inte alltid göra det.

Nazistjakt
Jan Guillou skrev för en tid sedan en artikel i aftonbladet som handlade om en bok som har som syfte att peka ut nazister från nazismens storhetstid. Läs artikeln här.

Jag citerar från artikeln -

"För det första måste omkring 90 procent av de utpekade vara döda vid det här laget och saknar därför möjlighet att försvara sig; att bli utpekad som nazist tillhör det värsta som kan drabba någon i vår tid.

För det andra är antagligen 400-500 namn felaktiga. När Herman Lindqvist skulle peka ut fyra nazister från den här tiden hade han fel på en. Även dubbelt så skicklig källkontroll som hans skulle alltså innebära katastrof. Förtal av avliden är inte ett brott att leka med.

En felstavning kan vara lika med ett kommande förtalsmål

För det tredje är således redan korrekturläsningen av denna lista på 28 000 namn en ren mardröm."

Boken som granskar nazismen i Sverige har ändå en viss eftertanke, något som är oerhört viktigt i all sån här form av granskning. Någon form av eftertanke finns däremot inte när dagens nyheter pekar ut SD som ett nazistparti. DN's artikel. Författarna nämner i svepande ordalag att SD har visserligen sparkat ut nazister och rasister ur partiet men skriver sedan -

"Den undersökning vi gjort av Sverigedemokraternas ideologi och politiska aktivitet visar dock att partiets nya kostym inte avspeglar någon avgörande förändring i partiets människosyn. "

Med avgörande förändring menas att författarna kräver att SD ska vara positiva till massinvandringen för att räknas som rumsrena. Den där von oben attityden hos antirasister att kalla meningsmotståndare för icke rumsrena är ständigt återkommande hos antirasister i ordalag som visar att man inte klarar av en debatt på vuxen nivå. För antirasister är det fullt naturligt att vissa åsikter inte får ifrågasättas, något som återspeglas i tidningen expos nuvarande kampanj att med förtalsmetoder "avslöja" nazister och kriminella inom SD. Expo förutsätter att deras läsare saknar kritiskt tänkande och har infört en ny dimension i begreppet "guilt by association". Kanske är det fel att ens säga att de använder "guilt by association" eftersom de använder det i tre och ibland i fyra steg. Vissa av artiklarna innehåller någon rad som gör att man (på gränsen) kan klara ett förtalsmål. För läsbarhetens skull så återkommer jag med en annan krönika där jag kommer att visa hur "bevisningen" har gått till och att expo har pekat ut folk som nazister som inte ens är politiskt engagerade. Man kan ju också tänka på att en stor anledning till att nazister skulle kunna söka sig till SD är att den rikstäckande median har talat om för dom att SD är ett nazistparti. Vem vet, nazister kanske tror på vad som skrivs i expo och i de stora tidningarna?

z999