tisdag, augusti 22, 2006

Gästkrönika: Antirasistisk kvinnosyn

Medan bloggägaren ägnar sig åt att packa kuvert inför Sverigedemokraternas stora postutskick skriver z999 gästkrönikor på bloggen. De åsikter som framförs är z999:s egna. De kan stämma överens med bloggägarens, men behöver inte alltid göra det.

Antirasistisk kvinnosyn
Först, den här krönikan handlar
inte om att peka ut invandrare som potentiella våldtäktsmän. Den handlar om den antirasistiska rörelsens syn på problemet. Den handlar också om antirasisters kvinnosyn rent allmänt. Det sägs att bland det värsta för en kvinna som blivit våldtagen är att inte bli trodd, det näst värsta är när det som hänt negligeras. Många antirasister hävdar att kvinnor har en tendens att vara mer benägna att anmäla om det handlar om invandrare, vilket i klartext betyder att antirasisterna anser att de flesta (alla?) kvinnor som gör en anmälan om våldtäkt ljuger och att det är okynnesanmälan. Det är också vanligt att antirasister påstår att det handlar om ett så litet antal att man kan överse med det, vilket på ett övertydligt sett visar vilken syn antirasister har på kvinnor och kvinnors rättigheter.

Självutnämnda antirasister har ett stort behov av att framstå som moraliskt oantastliga. Dom vill gärna framställa sig själva som företrädare för allt som anses som rätt och riktigt enligt samhällsnormen. Att dom då vill utmåla sig själva som feminister är kanske inte så konstigt, åtminstone så länge som feminismen anses som samhällskorrekt. Med bakgrund av det så blev jag väldigt förvånad vid en mailväxling med Daniel Pohl från tidningen expo. Att jag mailade Daniel Pohl berodde på att jag hade blivit väldigt upprörd över en artikel i expo angående en mycket brutal gruppvåldtäkt i Rissne för några år sedan. Expo hade minst sagt försökt att negligera vad som hänt och förneka att det var ett invandrarrelaterat problem.. Tyvärr så fungerar inte expos sökmotor när jag skriver detta så den som vill se expos inställning till våldtäktsproblemet får söka själv hos dom vid ett bättre tillfälle.

I min mailväxling med Daniel Pohl från expo så var min fråga hur expo ställde sig till problematiken och att jag ansåg att det var direkt osmakligt av expo att sopa problemet under mattan i sin iver att framställa invandrare som förträffliga människor. Daniel Pohl svarade med att försvara det hela med någon skröna från Karl XII:es tid som handlade om att svenska karoliner under krigstid hade gjort sig skyldiga till gruppvåldtäkter på ryska kvinnor. Och det skulle tydligen jämna ut det hela.

I ett ultrapatriarkalt samhälle så ställer även kvinnor upp på ett patriarkalt synsätt, något som feminister ofta framhäver. Läs Belinda Olssons kommentar om våldtäkter i aftonbladet, hon påstår sig vara både feminist och antirasist. Läs artikeln här.

Och hon är knappast ensam om att försöka dölja eller tona ner problematiken, faktum är att hon har en väldigt typisk antirasistisk syn på det hela.

Jag återkommer gärna i det här ämnet med kommentarer till expos senaste nummer med en artikel om "kvinnor inom exremhögern".

z999