fredag, juni 23, 2006

SD över 4 % -spärren?

Efter succén i Ungt val där Sverigedemokraterna fick 11,9 % var partiets motståndare snabba med att avfärda resultatet, SD:s stöd hade inte alls blivit större hette det. En fingervisning om att detta inte stämde fick vi snart efter valet, då den Sifo-mätning som SD beställt publicerades. Där sade sig 7 % av de tillfrågade kunna tänka sig att rösta på partiet, vilket kan jämföras med en likadan undersökning från januari, där motsvarande siffra var 4 %. Idag kom nästa glada nyhet: SD får 2,5 % i Temos senaste undersökning,
den högsta siffran någonsin. Och då ska man ha i åtanke vad statsvetaren Sören Holmberg sagt. Nämligen att många anser det vara ”skämmigt” att uppge att man röstar på SD över telefon, och att partiets verkliga stöd är större än vad opinionsmätningarna visar. Med andra ord är det fullt möjligt att SD ligger över 4 % -spärren redan nu. Och om vi inte reda gör det så kommer det inte att dröja länge. Inom kort kommer partiets valrörelse att dra igång med full styrka. En valrörelse som tack vare de pengar vi fått genom våra framgångarna kommunal nivå i förra valet kommer vara den kraftfullaste och mest påkostade någonsin.


Etablerade politiker får bereda sig på att arbeta sida vid sida med Sverigedemokrater i riksdagen under kommande mandatperiod.