fredag, januari 27, 2006

SVT för sina tittare bakom ljuset

Som Sverigedemokrat tvingas man utstå mycket spott och spe. Debatt och saklig kritik tycks inte existera när våra motståndare tar till orda. Istället använder man sig av skällsord eller drar upp gamla, icke-aktuella program och uttalanden i syfte att försöka belägga oss med åsikter vi inte står för. Hur motbjudande och fullständigt oacceptabelt detta än är så blir det med tiden så att man vänjer sig. Att bli behandlade som andra partier, något som egentligen borde vara självklart är rena önsketänkandet för oss.

Ibland tar dock anklagelserna och smutskastningen sådana proportioner att till och med den mest härdade Sverigedemokrat kan sätta kaffet i vrångstrupen. Ett sådant fall var när fackpampen Gerado Berrios i november försökte hävda det var gäng av Sverigedemokrater som låg bakom våldet mot anställda inom kollektivtrafiken. Igår var det dags igen, SVT:s regionala nyhetsprogram Nordnytt sände ett reportage om SD:s uttalade stöd till Kirunapartiet efter deras utspel om jakt och fiske. Medan en reporter talade visades bilder på uniformerade nazister från Nationalsocialistisk Front (NSF) som marscherade längs en gata, ett parti som SD inte har något som helst samröre med. Har Nordnytts journalister ingen som helst skam i kroppen? Är det seriös journalistik föra sina tittare bakom ljuset på detta sätt? Nej, inte mer än vad det skulle vara att sända ett reportage om SAP och i samband med det visa bilder från kravallerna i Göteborg 2001.

När man frågar journalister varför dom inte går ut med etnicitet på efterlysta brottslingar brukar dom hänvisa till sina "pressetiska regler". Undrar just om Nordnytts reportage gjordes i enlighet med dessa regler.


28/1 Det verkar ha rört sig om ett ärligt misstag från SVT:s sida och Nordnytt har bett om ursäkt. Mer om det här och här.

Socialdemokrater?