fredag, november 04, 2005

Idag Paris, imorgon Stockholm

Mina trogna läsare minns kanske att jag i september skrev om invandrarkravallerna i Södertälje samt att jag varnade för att det i framtiden riskerade att bli ännu värre. Vad jag talade om då kan vi idag se exempel på i Paris som flera nätter i sträck skakats av omfattande kravaller i ett flertal förorter. En polisstation har ockuperats av huliganerna, och medan det skjuts skarpt mot kravallutrustad polis mörkas himlen av röken från hundratals utbrända bilvrak . Några dödsfall finns det inte rapporterade, inte ännu i alla fall.

Tidningarnas telegrambyrå (tt) skriver att det är ungdomsgäng som ligger bakom kravallerna. Detta stämmer inte. Huliganernas gemensamma nämnare är inte deras ålder utan deras bakgrund. Det handlar nämligen uteslutande om muslimska invandrare, främst från arabvärlden och Nordafrika. Likheten med Södertäljekravallerna är uppenbar även om det i Södertälje handlade om kristna(?) Syrianer. Även de bakomliggande motiven är likartade, polisen har ansetts agera fel. I Södertälje bestod felet i att försöka gripa en våldsman som tillsammans med sina landsmän trakasserat och misshandlat två svenska flickor. I Paris bestod det i att jaga två misstänka brottslingar som avled efter att ha försökt fly över ett elstängsel. Och båda fallen resulterade som sagt i upplopp, kravaller och våld.

Givetvis var händelserna i Södertälje inte på långa vägar lika omfattande som de i Paris, men som jag skrev redan i rubriken ”Idag Paris, imorgon Stockholm”. Förtjänar inte kommande svenska generationer något bättre?

Läs mer:
Björn Söder:Resultatet av mångkulturell politik demonstreras i Paris
Weine Berg: Paris brinner!