fredag, oktober 21, 2005

Ny insändare i HN

På Hallands Nyheters insändarsida har den sydamerikanska terroristen Ernesto Guevara varit ett hett debattämne den senaste veckan. Efter en insändare från den kommunalt avlönade läraren Björn Mellquist kände jag att jag var tvungen att kasta mig in i debatten.

"Che var en mördare!

Angående Björn Mellquists insändare 20/10 2005

Fri åsiktsbildning är viktigt. Var och en ska ha rätt att tycka vad han vill och få ge uttryck för sina åsikter. Däremot är jag mycket tveksam till att en lärare under arbetstid ska propagera för sina egna politiska åsikter. Skolans undervisning bör vara opartisk och fri från propaganda. Att bära en tröja med politiskt budskap är direkt olämpligt för en lärare. Och det blir knappast bättre med tanke på vad Ernesto ”Che” Guevara var för en person. Att beskriva honom en symbol för ”frihet och rättvisa” är nog det sista jag skulle göra. Che var inte bara en försvarare av diktatur. Han var även en sadist, en slavdrivare och en kallblodig mördare. Han hade stor del i uppförandet av det ”Socialistiska paradiset” Kuba. Ett paradis där hittills
15 000 människor mördats för sina politiska åsikters skull, och ytterligare 100 000 suttit fängslade.

Jag har en partikamrat i Blekinge som heter Richard Jomshof. Han är utbildad lärare. Trots brist på behöriga lärare har han blivit av med sitt jobb och har vid ett flertal tillfällen nekats anställning på grund av sitt medlemskap i Sverigedemokraterna. Detta trots att både elever och lärare på de skolor han arbetat tidigare varit eniga: Richard var helt opartisk i sin undervisning. Han ansågs dessutom vara mycket kompetent och var omtyckt bland sina elever. Värt att nämna är att Sverigedemokraternas åsikter givetvis inte ska jämställas med Ernesto Guevaras. Till skillnad från ”Che” bygger vår politik på demokrati och en tro på alla människors lika värde.
Varför sparkas Richard från sitt jobb när Björn får behålla sitt?

Erik Hellsborn Sverigedemokraterna, Varberg"


Björn Mellquist:

  • "Jag har gärna min Che-tröja i skolan"